lauantai 31. maaliskuuta 2012

Heilalle ylläri: neljän ruokalajin illallinen

Ajattelin olla kunnon vaimo, pistää palkkapäivän kunniaksi ranttaliksi ja vähän hemmotella heilaa. Kokkasimpa hieman pidemmän kaavan illallisen, johon kuului alkusalaatti, pääruoka, välijälkkäri ja tosijälkkäri.
Alkusalaatti oli kieltämättä vähän tylsä: salaattia, minitomaatteja ja paahdettuja kurpitsan siemeniä, joten siitä ei sen enempää.
 Sen jälkeen päästin kuitenkin tositoimiin, pääruokaan: klassisesti lohta valkoviini-sitruunakastikkeessa ja pastaa. Välijälkkäriksi juustoja ja punaviiniä ja tosijälkkäriksi mutakakkua ja vanilijajäätelöä. Tässä näistä parit reseptit.

Lohta valkoviini-sitruunakastikkeessa, kahdelle

Kaksi lohimedaljonkia tai n. 300-400g lohipaloja
2 dl ruokakermaa (ei mitään kevytversiota!)
Pippuria ja suolaa
Loraus kuivaa valkkaria
Puolikkaan sitruunan mehu
Ttuoretta tilliä

1. Paista lohipaloja/-medaljonkeja voissa kummaltakin puolelta muutama minuutti ja mausta suolalla ja pippurilla.
2. Kaada mukaan kerma, vähennä lämpöä hieman ja anna hautua tovi.
3. Lorauta mukaan valkkaria ja purista sitruunan puolikkaasta mehua sekaan. Jätä muhimaan vielä muutamaksi-kymmeneksi minuutiksi kannen alle.
  4. Lopuksi leikkele päälle tuoretta tilliä. Tarjoa esimerkiksi pastan kanssa ja tietysti kainaloon lasi valkkaria!

Muista, ettei suolan käytössä kannata ujostella, kala vaatii suolaa helkkaristi. Itse aina mokaan tässä ja laitan suolaa liian vähän, jotenkin sitä vaan pelkää niin paljon.

Valkoviini oli tällä kertaa australialainen, kuiva ja hapokas Penfolds Koonunga Hill Chardonnay. Viini on sopivan sitruksinen ja hapokas juuri rasvaisen kalan kanssa nautittavaksi.

Välijälkkäri

Välijälkkäriksi oli siis juustoja, viinirypäleitä, keksejä ja punaviiniä. Juustoista parhain tällä kertaa oli Castellon luomu-Brie. Aivan taivaallista, söinkin vahingossa yksin melkein koko paketin.. Viini, Gérard Bertrand B.Bon Cabernet-Merlot, oli lievä pettymys, eikä juustojen kanssa toiminut kovin hyvin. Tylsän ja vetisen makuinen.


Tosijälkkäri: Mutakakku

4 kananmunaa
2 dl  sokeria
2,5 dl Myllyn Paras erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
200 g taloussuklaata

 1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota se ja laita jääkaappiin odottelemaan. Voitelu-jauhotus-metodilla kakusta tulee ehkä jämäkämmän mutoinen, leivinpaperilla taas vähän rösöinen, mutta hauskan näköinen!
2. Jos hallitsee monen asian tekemisen yhtäaikaa, kannattaa tässä vaiheessa laittaa kattilaan sulamaan voi ja paloitella sekaan suklaa. Niiden sulaessa vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Tarkkaile samalla koko ajan, miten suklaa-voimössö voi. Itse poltin sen vähän pohjaan, kun en oikein osaa keskittyä moneen (=kahteen) asiaan samaan aikaan...
3. Siivilöi muna-sokerivaahtoon vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää sulanut suklaa-voiseos joukkoon ja vatkaa kerran vielä kunnolla sekaisin.
4. Kaada vuokaan ja paista 200 asteessa noin vartti. Tarkoitus on että kakku jää sisältä mutaiseksi eli vähän raa'aksi. Tässä pitää olla todella tarkka, ettei unohda kakkua uuniin, tai lopputulos on vain tylsä, vähän suklainen kakku eikä jumalaisen mössöinen mutakakku. Tarjoa kermaisen vanilijajäätelön kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti